TCP/IP ilk olarak 1970’li yılların başında Amerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı İleri Araştırma Ajansı’nın (Advanced Research Projects Agency,ARPA) savunma amaçlı projelere destek vermek üzere paket anahtarlamalı ağ deneylerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu proje Amerika’da bulunan bilgisayarların bir felaket halinde bile ayakta kalabilmesini sağlamak ve iletişimini devam ettirmesi için gerekli unsurları kapsayacak şekilde tasarlanıyordu. Bu nedenle ARPA geliştirdiği paket anahtarlamalı deneysel çalışmaları ilk olarak WAN (Wide Area Network)’lara uygulamaya başladı daha sonra geliştirilen bu sistemi LAN (Local Area Network) sistemlerine göre de adapte etmeye başladı.
1980’li yılların başlarında Berkeley’in UNIX 4.2 versiyonu da tam olarak TCP/IP protokolünü içermeye başladı. Sonuç olarak bu protokol kümesinin kullanılma alanının artışı diğer network sistemlerinde de kullanılmasına sebep oldu. 1983 yıllarında ise TCP/IP protokolü artık bütün yerel ve genel ağlarla birlikte askeri çalışmalarında standardını teşkil etmektedir.
Yapılan çalışmalar sonucu TCP/IP protokolü 1990 yıllarının sonunda her türlü işletim sistemi ve ağ ortamına uyumlu olması ve OSI standartları ile etkileşimli olması nedeniyle çok fazla kullanılır hale gelmiştir. Bu nedenle Internet bağlantıları için TCP/IP ve bileşenleri kaçınılmaz hale gelmiştir.
TCP/IP protokolünün sağlamış olduğu bazı avantajlar aşağıda belirtilmiştir.
• 32 bitlik işlem yapan ve korumalı modda çalışan Microsoft TCP/IP protokolü standart bellek kullanmaz.
• DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol – Dinamik Bilgisayar Ayarlama Protokolü) protokolünü TCP/IP desteklemektedir. Bu protokol, IP adreslerini otomatik olarak iletişim ağı üzerinde bulunan tüm bilgisayarlara dağıtma görevini üstlenmektedir.
• TCP/IP, IP adreslerini bilgisayar isimlerine dönüştürmek üzere otomatik olarak çözümlenmesini sağlayan WINS (Windows Internet Naming Service)‘i desteklemektedir. Örneğin tef.gazi.edu.tr gibi bir NetBIOS ismi WINS ile 194.27.12.2 gibi bir IP adresine dönüştürülür.
• TCP/IP protokolü dial-up Internet bağlantılarında TCP/IP tabanlı hizmet birimlerine uzaktan erişimi sağlayan Point-to-Point Protocol (PPP – Noktadan Noktaya Protokol) ve Serial Line IP (SLIP) protokollerini desteklemektedir.
• TCP/IP uygulamalarında TELNET, FTP ve HTTP gibi birçok hizmet birimi TCP/IP protokolü tarafından desteklemektedir.
1.2 TCP/IP ve OSI Katman İlişkisi
OSI başvuru modeli, bilgisayar ağlarında iletişim halinde olan bilgisayarların haberleşme süreci boyunca işlemleri katmanlar düzeyinde tanımlayan bir örnek modeldir. Bu modelde veri haberleşmesi için yapılması gereken tüm iş birbirinden bağımsız olarak işleyecek şekilde parçalara ayrılmış ve her parçaya ait görev tanımlamaları yapılmıştır. OSI başvuru modeli diğer tüm protokollerin veya standartların açıklanmasında örnek bir başvuru modeli olmuştur.
OSI standardı ISO tarafından 1979 yılında yayınlandı. Genel yapısı bir düğümün iletişim sürecini çok katmanlı bir yapı şeklinde tanımlamaktır. OSI modelinde bir uç düğümde, her biri farklı işlevlere sahip 7 katman tanımlıdır. Uç bilgisayarlarda 7 katmanın tamamı bulunurken, bilgisayar ağında yer alan ara düğüm cihazlarda daha az sayıda katman bulunabilmektedir. Mesela ağ içinde kullanılan tekrarlayıcılar yalnızca 1.katmana, köprü ve anahtar cihazları 1. ve 2.katmana, yönlendiriciler ise ilk 3 katmana ait işlevlere sahiptir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder